Jelenlegi hely

Tippek

Ajánlott, minimum konfigurációk:
KépFontos tudni minden esetben, hogy gépünk még a garancia lejárta elott valószínuleg "elavulttá válik". Emiatt nem kell elkeseredni, sajnos vagy talán szerencsére ilyen gyorsan fejlodik a számítástechnika. :-)

Irodai munkára ajánlott.
Intel Dual Core 3,0 GHz, Integrált videóvezérlo, 4 GB RAM, 320 Gb HDD, DVD RW, 19"-os TFT monitor, Windows8.1 op. rendszer

Játékra min. Intel i5 (4 mag), 8 GB RAM, PCI-Express videóvezérlo 4 GB GDDR5, 120 GB SSDmeghajtó a rendszer számára), 500 GB HDD vagy DVD RW, 22"-os WIDE TFT monitor, Windows8,1 64bit op. rendszer

Mire figyeljünk vásárláskor és a gép birtokbavétele után otthon?
Kép
Alapszabály. "A kereskedo mindent el akar adni!" Éppen ezért mindíg legalább három helyrol kérjünk árajánlatot. Hasonlítsuk össze. Ha számunkra nem érthetok az ajánlatban feltüntetett kifejezések, akkor kérjünk tanácsot hozzáérto független szakembertol. Gyakran nem hasonlíthatók össze a különbözo ajánlatok, mert noha mindenütt elmondtuk az igényünket- kisebb nagyobb- olykor jelentosebb minoségi eltérések is lehetnek az ajánlatban szereplo eszközök között.
Melyik a legolcsóbb hely? Kérjünk ajánlatot legalább három db azonos eszközre, ügyelve arra, hogy minden kereskedonél pontosan ugyanaz az eszköz szerepeljen az ajánlatban. Összehasonlításra csak így van lehetoségünk. pl. Nvidia Geforce ... videokártya, stb...
Nem biztos, hogy a legolcsóbb a legmegfelelobb és az sem, hogy a drágább biztosan jobb. :-) Elég nagy a "káosz" idonként egyes cégeknél.
Tisztázzuk megrendelés elott a pontos árat és, hogy ebben mi is szerepel. Fixáljuk le a fizetés módját, a gép átvételének pontos idopontját. Ne felejtsük el, hogy a gép csak operációs rendszerrel együtt muködik, tehát szerepeljen a vásárláskor ez is a kalkulációnkban. Igaz vannak ingyenes operációs rendszerek, de eszek használatát nem az egyszeru, mezei 1.0-ás usernek találták ki. :-( Az üzletekben általában fel is telepítik, (gyakran kérés nélkül is) a vásárolt op. rendszert. Ezt is érdemes tisztázni.
Teszteltessük a gépet a "hazavitel" elott. Érdemes erre 1 napot rászánni. Még mindig jobb, mintha 1 nap után vissza kellene vinni az üzletbe.
A gépbe szerelt kártyák (VGA, hangkártya, modem, alaplap, stb) gyártói gyakran hangzatos szavakat írnak a dobozra. Ezt... meg ezt tudja az eszköz. Ilyen... meg ilyen jól muködik. Kalkuláljuk bele, hogy ezek gyakran csak optimális esetben igazak, foleg a tajwani gyártók esetében. Nem kell hasra esni a dobozra írt paraméterektol. Sokszor elofordult már, hogy gépbe szerelve bizony nagyon elmarad a várva-várt teljesítmény, a gyerek meg csak nyafog, hogy nem mennek a játékok. :-(
Gyozodjünk meg róla, hogy megkaptunk-e minden CD és floppylemezt, ami minden esetben jár, az alaplaphoz, videokártyához, stb... Kellemetlen ha valamelyik kimaradt. Ugyanilyen fontos, hogy minden eszközhöz de legalább az alaplaphoz adott kis felhasználói kézikönyvecskét (angolul User manual) megkaptuk-e. Ezt orizzük is meg gondosan, mert egy esetleges késobbi processzor, memória csere miatt egyszerűbb a vásárlás.
Vigyázzunk a gép szállításakor. A mozgatás nem tiltott, viszont mindig óvatosan végezzük. Egy gondatlan erosebb koccanás, pl. a HDD károsodásához vezethet.
Használjunk földelt konnektort. A gépek éríntésvédelme ugyanis erre alapul.

13+1 tipp, a vírusmentes számítógép használathoz
Kép
1. Használjunk mindíg friss adatbázisú vírusirtó programot.
2. Lehetőleg NE időkorlátosat, demo, stb verziót.
3. Legalább hetente egyszer, ellenőrizzük a gépünk merevlemezes meghajtóit
4. Használjunk karbantartó, takarító programokat, pl. Ccleaner. Futtassuk hetente.
5. Alkalmazzunk Anti-Malware programokat. pl. Malwarebytes. Futtassuk legalább havonta.
6. Minden "idegen" pendrájvot, használat előtt ellenőrizzük.
7. Ha vírusos állományt találtunk, akkor a gépünk "környezetében" lévő összes pendrájvot is célszerű ellenőrizni, hacsak nem tudjuk biztosan, hogy melyik adathordozóról kerülhetett a kórokozó a gépre.
8. Virusfertőzés megszüntetése után, biztonságképpen +1 ellenőrzést futtassunk le.
9. Fontos adatainkat rendszeresen mentsük más adathordozókra is. Pendrájv, DVD lemez, felhő.
10. Ha a talált vírus nem írtható, akkor az adataink mentése után célszerű a merevlemezt formázni és partícionálni. Ebben szakember segítségét kérjük.
11. Ha a víruskereső program nem talál vírust még nem biztos, hogy tényleg nincs is. Ha talál, akkor sem biztos, hogy az tényleg az. Egyes keresők fújnak néha "vakriadót".
12. Korlátozott jogú felhasználóként lépjünk be a rendszerbe és innen indítsunk internetes tevékenységet.
13. Jelszavainkat, bankkártya adatainkat, PIN kódokat, soha ne adjunk meg idegeneknek.

+1 ha bajba kerül, hívja a 06/20 363-5867-es számot!